FAI Cam/Pincer

FAI, cam, pincer och labrumrekonstruktion är det många som inte har hört talas om. Tyvärr även inom vården, sjukgymnaster, kiropraktorer och röntgenläkare….you name it. Många får gå åratals utan att få en diagnos om de nu överhuvudtaget får en diagnos, så pass nytt är det. Skadan har naturligtvis funnits länge men diagnosen är relativt ny, speciellt i Sverige.
FAI står för Femuroacetabulär impingement. Cam och pincer är två varianter av FAI. CAM lesion(benutväxt på höftkulan) är vanligare hos män medan pincer lesion (benutväxt på höftbädden) är vanligare hos medelålders kvinnor.

Höft_-_CAM_och_pincer

Orsaken till FAI är inte fullt känd men en ofta accepterad teori är att mycket idrottande under den fas i ungdomen när stor tillväxt sker leder till stor belastning på tillväxtzonen som därmed kompenserar med att bygga mer ben. En annan teori är att det kan röra sig om ett resttillstånd efter en epifysiolys i ungdomen som kan vara känd eller ha varit ”tyst” och inte gett kliniska symtom i den grad att det utretts inom sjukvården.

CAM/pincer förändringar har stora förutsättningar att orsaka allvarliga broskförändringar, samt troligen i ett senare skede även artros. I övriga världen ökar höftartroskopier dramatiskt. Forskning, patientenkäter, mm visar på mycket lovande resultat. Sverige ligger långt fram i utvecklingen och det görs nu lika avancerade ingrepp här som i övriga världen.

Symtom
Tidiga symtom vid FAI är inskränkt höftrörlighet, vanligen i inåtrotation och flektion. På sikt finns stor risk för skada på labrum och ledbrosk, vilket medför smärta. Oftast beskriver patienterna en djup ljumsksmärta men det kan också vara smärta i lår/knä. Under åren är det många idrottsmän/kvinnor som har fått sluta med sin idrott pga FAI, just för att de inte har fått rätt diagnos. De har gett upp när vila, stretching, akupunktur, kyla eller värme inte hjälper.

När mina besvär med höfterna började 2013 gick jag först till sjukgymnast och sen till kiropraktor. Den ena sa att jag skulle vila och den andra sa att jag skulle stretcha. Inget av detta fungerade utan höfterna blev bara sämre och sämre. Min bror tipsade mig om Specialistcenter här i stan och läkare Thomas Eriksson. Thomas är en av de ledande i landet på höftartroskopier och den enda som utför labrumrekonstruktioner, mer om det längre ner. Jag skrev en ”egen remiss” och efter cirka 2 månader var det dags för första besöket hos Thomas.

Det besöket resulterade i kortisonsprutor, en i vardera höfts slemsäck. Då dessa inte gav något resultat provade Thomas med en omgång kortison till  vid nästa besök och dessa gjorde heller ingen nytta. Nästa steg blev remiss till röntgen och utifrån de plåtarna utläste Thomas att jag hade Cam och Pincer på båda höfterna. Denna diagnos gjorde att jag ställdes i operationskö direkt. 26 juni-14 gjordes min första operation där cam- och pincerförändringar frästes bort på höger höft.
2 veckor senare var det dags för den andra höften. Gemensamt för de båda höfterna var att mitt labrum var skadat och fick slipas bort. Det fanns även cystor, inflammationer samt broskskador i höfterna. Förenklat kan man säga att labrum sitter som en tätningsring i ledhålan, runt höftkulan. Den ser till att det inte blir ben-mot-ben och den fördelar även vätska och smörjer leden.

En del människor klarar sig bra utan labrum. Speciellt de personer som har djupa ledskålar. Det har inte jag. Det var dock för tidigt att göra någon bedömning av det direkt efter de första operationerna förra sommaren. Thomas ville gärna att de skulle gå ett halvår innan han bedömde ifall det behövdes en rekonstruktion eller inte. Länge hade jag hoppet uppe om att det skulle fungera och att jag skulle slippa gå igenom ytterligare operationer. Tyvärr var det inte så utan jag fick mer och mer ont och höfterna kändes mer ostabila ju längre tiden gick.

Min första labrumrekonstruktion gjordes 30 mars-15. Operationen tog 5,5 timme och var enligt Thomas lyckad. Vid den operationen får man först ligga på rygg när man blir sövd. Läkarna, de är alltid 2 som opererar samtidigt, tar först hamstringssenan från knät och sen ”rullar dom runt” patienten som under resten av operationen får ligga på sidan.
Patienten läggs i drag, dvs de satte fast min fot i en pjäxa som de sedan vevade ut så långt som det bara gick. De vill sträcka ut benet för att sedan knäcka höften ur led. Senan som de tog från knät sätter de sedan fast i ledskålen. De sätter tillbaka höftkulan i ledskålen igen och ser till att det nya labrumet sluter tätt omkring kulan. När man igger så länge i det hårda draget finns det risk för tillfälliga nervskador. Första veckan var jag bortdomnad i området mellan benen och nu efter cirka 2,5 månad har jag fortfarande inte fått tillbaka känseln i hela foten som satt fast i pjäxan. Området som är bortdomnat blir mindre och mindre så förhoppningsvis är det snart borta helt.

Nu väntar jag på mina andra labrumrekonstruktion. Jag håller tummen för att det går att klämma in den före semestern. Att någon annan stackars patient får lämna återbud till sin operation och att jag får chansen med kort varsel. Min redan opererade höft blir inte bra förrän den andra är opererad. Jag snedbelastar av smärtan och ingenting kan läka i den miljön. Jag har inflammationer i den labrumopererade höften och fick för någon vecka sen en kortisonspruta för att se om det kan hjälpa lite mot det onda. Så länge som jag har ont och har problem med min rehabilitering är jag sjukskriven. Jag önskar så av hela mitt hjärta att jag kunde få den andra operationen gjord och att det verkligen är den sista. Höfterna ser lite ut som en schweizerost 🙂 När det är klart kommer jag att ha 7-8 ärr på varje höft plus varsitt längre på varje knä. Nu är jag rätt trött på att halta runt, ha ont och vara begränsad. Vill inte ha det så längre men försöker att se det positivt under tiden. Det är ju i alla fall något som går att göra något åt. Kryckorna är bra hjälpmedel som jag använder så fort som jag ska gå någon längre stund. Om vi åker till Tuna Park eller till stan så hänger dom med och resten av familjen får vara bärhjälp.

Jag har inga garantier för att jag kommer bli helt bra. Jag har visst åldern emot mig…..men om man inte gör något så kommer jag ju definitivt att ha ont. Känns alltså som att jag inte har något val utan jag måste förlita mig på Thomas och hoppas att han lyckas även med mig. Drömmen är ju att kunna jogga i skogen en dag men inser att jag får vara nöjd om jag kan gå en promenad utan att få ont. Jag får i sådana fall leta upp någon ny motionsform men jag vill inte tänka så långt än. Född optimist – alltid optimist 🙂

Nedan följer länk till Thomas sida. En mycket informativ sida om höftproblem av olika slag. Vissa av sidorna innehåller operationsbilder och filmer som visar hur det ser ut inuti höften både före, under och efter operation.

Höftartroskopi

Uppdatering juni -17

Andra labrumrekonstruktionen gjord. Ytterligare två operationer gjordes augusti/september 2016, psoasklyvning på båda sidorna. Träning och rehab går bra men värken kvarstår, främst på höger sida. Jobbar 75% och känner mig nöjd med balansen mellan arbete och fritid. Jag har ont men det går ok ändå. Juni 2017 får jag veta att cam och pincer har vuxit tillbaka och att det troligtvis är det som gör att värken envist kvarstår. Vad som kommer att hända nu återstår att se. Utan att överdriva kan jag väl säga att tålamodet har testats ganska rejält de sista åren. Jag förlitar mig på Thomas Eriksson som just nu finns på ortopedmottagningen i Västerås och hoppas att han har någon klok lösning på det här. Varför inte en quickfix…?

 

Annonser

10 thoughts on “FAI Cam/Pincer

 1. Har precis varit hos sjukgymnast som är säker på att jag har impingement i höfterna, mer i ena. Har länge haft problem med min bålstabilitet och styrka och smärta och andra besvär som kan komma av att coremuskulaturen inte funkar. Jag har gnetat på i två år med mina besvär och försökt att bli bättre och förstå vad problemet är, samtidigt som jag blivit allt mer inaktiv och det i sig har förstärkt problemen med försvagad core. Är det nu detta som är orsaken så kan ju det förklara varför jag inte kommer någon vart med rehabiliteringen med bålen, när jag ändå inte kan gå liksom. Hur var det för dig, märkte du någon påverkan i bålmuskulaturen och kroppshållningen?

  Gilla

  • Hej Therese,
   Jag tror att det kan vara en bra förklaring till varför du står still med rehabiliteringen.
   Jag har aldrig haft någon stark bålmuskulatur. Träning för mig var att springa inte att träna musklerna. Jag har fått tänka om även fast det inte direkt har fått några synliga resultat. Läkare och sjukgymnaster har sagt åt mig att en stark core är otroligt viktig, kärnan i kroppen.
   Många som ska opereras får rådet att bygga upp just bålmuskulaturen och rumpan.

   Jag hoppas att du kommer till en bra läkare som remitterar dig vidare till någon av specialisterna vi har i landet. Eller om du skriver en egenremiss. Jag vet att den möjligheten finns till Specialistcenter I Eskilstuna och även Elisabetsjukhuset i Uppsala. Om du inte har varit inne på http://www.hoftartroskopi.se så titta där. Den mest informativa sidan om just höftbesvär.

   Om du har Facebook finns där grupper som diskuterar just Cam och Pincer. Det finns en öppen grupp och en sluten. Där finns mycket information att hämta och många kloka personer att fråga.
   Hoppas mitt svar var till någon hjälp. Ha en fin tisdag 🙂
   // Ulrika

   Gilla

   • Hoppas på att det ska vara orsaken, men tror egentligen inte det. Eller så påverkar smärtan mig så att jag inte längre ser hur det började. Har svårt att se sambandet mellan impingement och dessa enorma besvär jag har med coremusklerna bara. Jag upplever inte smärtan i höften utan i ländryggen och att den uppstår för att bäckenbottenmuskulatuten, bl à är helt inaktiverad. Känns som att ryggen får ta all belastning. Att ljumskarna var ömma när han undersökte mig känner jag handlar om att de musklerna blivit överbelastade i kroppens försök att kompensera för att coremusklerna är inaktiverade.

    Gilla

 2. Jag tycker du är en stark kvinna som verkar ha en positiv inställning trots alla motgångar. Själv har jag också op mej för pincer med labrumkonstruktion i båda höfterna, av Thomas, men är inte heller bra utan snarare sämre.
  Jag önskar dej lycka till!
  Vänligen Lotta Cederth

  Gilla

  • Tack Lotta 😄 man blir stark av motgångar har jag märkt och att försöka vara positiv gör det mycket lättare. Men jag ska vara ärlig och erkänna att värken tar mycket energi emellanåt. Det förstår jag att du också är medveten om i och med att du gör samma resa som mig. Hur ser din framtid ut med höfterna? Jag har två operationer inbokade nu i början av hösten. Nu är det psoas som ska klippas av på båda höfterna. Sen hoppas jag att jag är färdigopererad för all framtid.
   Önskar dig också stort lycka till!
   Vänligen Ulrika

   Gilla

 3. Hej! Hur artar sig din smärta efter labrumrekonstruktionen? Jag genomgick samma operation i slutet av januari i år men har tyvärr inte blivit bra. Tvärtom så har jag mycket mer smärta än innan operationen framförallt på utsidan av höften, ovanför och under knät som strålar ner i vaden. Är det något du känner igen?
  Väntar på en magnetröntgen för att se vad det kan vara…

  Gilla

  • Jag ber om ursäkt Erik för sent svar, bloggen har vilat under sommaren och din fråga syntes först när jag öppnade sidan i datorn.
   Vad tråkigt att du inte känner att du har blivit bra än men hur tråkigt svar det än är så är det inte så lång tid sim har gått sen din operation. Efter min första labrumrekonstruktion så tog det närmare 9-10 månader innan det blev bättre och stabilare. Jag hade haft bättre perioder men det onda kom alltid tillbaka. Ibland i värre form och ibland lite lindrigare.
   Jag var hos läkare ca 7 månader efter op och han sa bara: tålamod tålamod.

   Allt beror naturligtvis på utgångsläget man har. Jag är medelålders och var inte aktivt tränande mer än rehabträningen. Är man yngre och i bättre form så kan det ju naturligtvis gå fortare. Överhuvudtaget med dessa problem så verkar det vara så olika för olika personer. Det går aldrig att säga hur lång tid det tar innan man blir bra.
   Utsidan av höften är jag fortfarande väldigt öm. Ett stort område känns som ett enda stort blåmärke och det går inte att ligga på den sidan trots ett år sedan rekonstruktionen. Min värk sitter mer på framsida och mot ljumsken. Jag känner ingenting ner mot knä och vad.
   Bra att du får komma på magnetröntgen och jag hoppas du får svar på vad som krånglar. Och hittar dem inget specifikt så är det nog tyvärr bara tålamod som gäller. Håller tummen för att du snart blir bättre / U

   PS om du har Facebook, så leta upp den slutna gruppen för CAM och pincer mm. Där får du massor med kloka svar och kan läsa om många personers erfarenheter och rehab.

   Gilla

 4. Hej Ulrika. Min vän ska genomgå samma operation .. (CAM) undrar hur mycket det kostar och hur snabbt man kan få ett datum för ingreppet. Hur såg det ut för dig? Var det via försäkring eller privat?
  Hur mår du nu efter en tid?
  Tack på förhand och hoppas att allt gått bra
  /Martina

  Liked by 1 person

  • Hej Martina,
   Jag ber om ursäkt för sent svar men nu kommer det i alla fall. För mig kostade det inte mer än ett vanligt besök hos läkaren. Jag skrev en ”egenremiss” till Specialistcenter i Eskilstuna och fick träffa läkaren relativt fort. Sedan var det en period med kortisonsprutor och träning för att se om besvären minskade. Men eftersom de inte gjorde det så blev det beslut om operation. Det gick relativt fort att få ett datum för ingreppet men det misstänker jag kan variera beroende hur många patienter det är som står i kö och hur många läkare de har som opererar just då.
   Jag mår inte helt bra utan har problem fortfarande, främst med höger höft. Har precis fått veta att det har växt ut nya cam och pincer-pålagringar. Vad det blir för åtgärd vet jag ännu inte.
   Vänligen
   Ulrika

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s